From : ေခတ္လူငယ္
ျပည္တြင္းထုတ္ကုန္ႏွင့္ ျပည္ပမွ တင္သြင္းသည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ားတြင္ လူကိုအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အဏုဇီဝပိုးမ်ား ပါဝင္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ စိုက္ပ်ဳိးေရး အေျခခံစားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူမ်ားအသင္း ဒုတိယဥကၠ႒ ဦးစိန္ေသာင္းဦးက ေျပာသည္။ ျပည္တြင္းထုတ္လုပ္သည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္း ၁၃၅ မ်ဳိးကို နမူနာအျဖစ္ စမ္းသပ္စစ္ေဆးရာတြင္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္ အဏုဇီဝပိုးမႊား ပစၥည္း ၂၂ မ်ဳိးတြင္ ပါဝင္သည္ကို ေတြ႕ရွိရၿပီး ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ ၁၆ ဒသမ ၃ ပါဝင္ေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာသည္။ ထို႔ျပင္ ျပည္ပမွ တင္သြင္းသည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္း ၁၄ မ်ဳိးကို နမူနာအျဖစ္ စစ္ေဆးရာတြင္ ပစၥည္း ၇ မ်ဳိးတြင္ အဏုဇီဝပိုးမ်ား ပါဝင္ေနၿပီး ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ ၾကည့္ပါက ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ပါဝင္ေနေၾကာင္း ၄င္းကဆက္လက္ ေျပာသည္။ သို႔ေသာ္ အဆိုပါစစ္ေဆး ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားေၾကာင့္ သက္ဆုိင္ရာတာဝန္ရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ တင္သြင္းလာသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားႏွင့္ ျပည္တြင္းထုတ္ပစၥည္းမ်ားကို စစ္ေဆးႀကီးၾကပ္ရာတြင္ ယခုထက္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေဆာင္ရြက္လာႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ၄င္းက သံုးသပ္ေျပာသည္။ ပိုးမႊားပါရွိသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို ေစ်းကြက္အတြင္းမွ ျပန္လည္သိမ္းယူသည့္စနစ္ က်င့္သံုးႏုိင္ျခင္းရွိ၊ မရွိမွာ စားသံုးသူဆိုင္ရာ ကာကြယ္သည့္ဥပေဒ ျပ႒ာန္းထားျခင္းေပၚတြင္သာ မူတည္ေၾကာင္း ၄င္းကေျပာသည္။ လတ္တေလာတြင္ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအတြက္ ဥပေဒတစ္ရပ္ ျပ႒ာန္းအတည္ျပဳႏုိင္ျခင္း မရွိေသးဘဲ စားသံုးသူကာကြယ္ေရး ဥပေဒမူၾကမ္း (Consumer protection Law) အဆင့္သာ ၿပီးစီးေသးေၾကာင္း သိရသည္။ “လက္ရွိမွာ ဥပေဒမရွိေသးတဲ့အတြက္ ပိုးပါတဲ့ပစၥည္းေတြကို မသိမ္းဆည္းႏုိင္ေသးဘူး” ဟု ၄င္းကေျပာသည္။ အာဆီယံေဒသတြင္း ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ၄င္းဥပေဒကို ျမန္မာႏုိင္ငံမွလြဲ၍ က်န္ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ျပ႒ာန္းထားၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ မတ္လ ၁ ရက္ေန႔ထုတ္ 7 Day News ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။
Myanmar Express
ျပည္တြင္းထုတ္ကုန္ႏွင့္ ျပည္ပမွ တင္သြင္းသည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ားတြင္ လူကိုအႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ အဏုဇီဝပိုးမ်ား ပါဝင္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ စိုက္ပ်ဳိးေရး အေျခခံစားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္တင္ပို႔ေရာင္းခ်သူမ်ားအသင္း ဒုတိယဥကၠ႒ ဦးစိန္ေသာင္းဦးက ေျပာသည္။ ျပည္တြင္းထုတ္လုပ္သည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္း ၁၃၅ မ်ဳိးကို နမူနာအျဖစ္ စမ္းသပ္စစ္ေဆးရာတြင္ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစသည့္ အဏုဇီဝပိုးမႊား ပစၥည္း ၂၂ မ်ဳိးတြင္ ပါဝင္သည္ကို ေတြ႕ရွိရၿပီး ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ ၁၆ ဒသမ ၃ ပါဝင္ေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာသည္။ ထို႔ျပင္ ျပည္ပမွ တင္သြင္းသည့္ စားေသာက္ကုန္ပစၥည္း ၁၄ မ်ဳိးကို နမူနာအျဖစ္ စစ္ေဆးရာတြင္ ပစၥည္း ၇ မ်ဳိးတြင္ အဏုဇီဝပိုးမ်ား ပါဝင္ေနၿပီး ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ ၾကည့္ပါက ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ပါဝင္ေနေၾကာင္း ၄င္းကဆက္လက္ ေျပာသည္။ သို႔ေသာ္ အဆိုပါစစ္ေဆး ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားေၾကာင့္ သက္ဆုိင္ရာတာဝန္ရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ တင္သြင္းလာသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားႏွင့္ ျပည္တြင္းထုတ္ပစၥည္းမ်ားကို စစ္ေဆးႀကီးၾကပ္ရာတြင္ ယခုထက္ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေဆာင္ရြက္လာႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ၄င္းက သံုးသပ္ေျပာသည္။ ပိုးမႊားပါရွိသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို ေစ်းကြက္အတြင္းမွ ျပန္လည္သိမ္းယူသည့္စနစ္ က်င့္သံုးႏုိင္ျခင္းရွိ၊ မရွိမွာ စားသံုးသူဆိုင္ရာ ကာကြယ္သည့္ဥပေဒ ျပ႒ာန္းထားျခင္းေပၚတြင္သာ မူတည္ေၾကာင္း ၄င္းကေျပာသည္။ လတ္တေလာတြင္ စားသံုးသူကာကြယ္ေရးအတြက္ ဥပေဒတစ္ရပ္ ျပ႒ာန္းအတည္ျပဳႏုိင္ျခင္း မရွိေသးဘဲ စားသံုးသူကာကြယ္ေရး ဥပေဒမူၾကမ္း (Consumer protection Law) အဆင့္သာ ၿပီးစီးေသးေၾကာင္း သိရသည္။ “လက္ရွိမွာ ဥပေဒမရွိေသးတဲ့အတြက္ ပိုးပါတဲ့ပစၥည္းေတြကို မသိမ္းဆည္းႏုိင္ေသးဘူး” ဟု ၄င္းကေျပာသည္။ အာဆီယံေဒသတြင္း ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ၄င္းဥပေဒကို ျမန္မာႏုိင္ငံမွလြဲ၍ က်န္ႏုိင္ငံမ်ားတြင္ ျပ႒ာန္းထားၿပီးျဖစ္ေၾကာင္း ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ မတ္လ ၁ ရက္ေန႔ထုတ္ 7 Day News ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားပါသည္။
Myanmar Express
0 comments:
Post a Comment
https://www.facebook.com/MyanmarExpress တြင္ သတင္းမ်ား ဆက္လက္ဖတ္ရႈရန္